Să lăsăm acasă problemele și să ne simțim bine!

„Oradea ne unește” – cu acest motto se desfășoară între 24 și 30 iunie Zilele Sfântului Ladislau aflate la cea de-a șaptea ediție. Motto-ul nu e deloc întâmplător fiindcă la evenimentul organizat de Asociația Szent László – alături de numeroși parteneri și susținători – este unul dintre festivalurile culturale importante din zonă și aduce împreună maghiari și români, orădeni – care locuiesc în oraș sau stabiliți în alte părți, precum și turiști veniți să viziteze orașul.

Ce noutăți aduc organizatorii la Zilele Sfântului Ladislau 2019?

Structura evenimentelor din cadrul festivalului nu s-a schimbat față de alte ediții – poate doar accentul pus pe unele sau altele dintre ele. Rămân în centru evenimentele adresate întregii familii, evenimente pe teme culturale, istorice, evenimente de păstrare a tradițiilor și multe altele. E un lucru bun să ne detașăm, fie și pentru câteva zile, de problemele noastre și să fim împreună într-un loc frumos, savurând evenimente plăcute.

Ce recomandări de evenimente ați face publicului?

Cu siguranță va exista un interes crescut pentru activitățile de păstrare a tradițiilor. Ele vor fi organizate de experți: organizatorii Kurultáj – cel mai mare eveniment de păstrare a tradițiilor din Ungaria – colaboratori în premieră la festivalul nostru cultural.

Desigur, și în acest an vor avea loc numeroase evenimente adresate copiilor și familiilor, jocuri, concerte pentru copii precum cel al formației Alma. De asemenea, vor fi vernisate o mulțime de expoziții de artă plastică, merită cu siguranță să vedeți și aceste expoziții ale unor artiști atât din Oradea, cât și din alte orașe din Ardeal, precum și din Ungaria.
Debrecen este oraș-partener important în acest an și va fi reprezentat prin intermediul mai multor activități, între care concertul susținut de Debrecen Dixieland Jazz Band, prepararea de turtă dulce – activitate interactivă cu publicul, spectacolul Ansamblului de Dans Popular Hajdu din Debrecen, precum și concertul de excepție al Orchestrei Filarmonicii Kodály din Debrecen.
Muzica va fi și mai prezentă în cadrul festivalului decât la edițiile trecute: vor fi concerte și pe parcursul după-meselor. Vor exista, ca în urmă cu doi ani, trei scene: cea mare, cea din Teatrul de Vară, precum și cea din Curtea Palatului Princiar, din nou utilizabilă. Nici nu pot enumera câte evenimente plăcute și interesante vom avea. Trebuie să veniți și să vedeți!

Aceasta este a șaptea ediție a Zilelor Sfântului Ladislau. Evident, nu e deloc simplu să organizați tot alte și alte evenimente, așa cum nu e simplu să decideți cine să fie artiștii care să susțină concerte dat fiind că mulți dintre muzicienii din Ungaria au concertat deja la festival. Ne dezvăluiți câteva secrete din culise despre felul în care decurge selecția?

În fiecare an încheiem festivalul cu gândul că au rămas câteva viziuni, câteva idei neîmplinite. Pe acestea încercăm să le materializăm în anul următor. În afară de acest lucru, ne caută mai multă lume care ne prezintă diverse evenimente și se oferă să le implementeze în cadrul festivalului. Selecția muzicală este, poate, cea mai complicată și e subiectul unde părerile sunt cele mai împărțite fiindcă fiecare ar dori la festival trupe care sunt pe gustul personal. Zilele Sfântului Ladislau are, însă, un public de zeci de mii de oameni care este cel mai important factor în luarea deciziilor. Ne străduim să selectăm trupele în așa fel încât fiecare să găsească măcar un concert pe gustul său. Sperăm că reușim.

În ce fel ați recomanda Zilele Sfântului Ladislau cuiva care nu a participat niciodată până acum la festival?

Pe parcursul unui an avem cu toții atâtea zilele grele – să vină la festival, să lase acasă problemele, măcar pentru câteva zile, și să se simtă bine alături de alte mii de orădeni și nu numai. Fiindcă Oradea ne unește.