Organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau au anunțat perioada de desfășurare a ediției de anul viitor a festivalului cultural: 22-28 iunie 2020. De asemenea, echipa festivalului a realizat un rezumat al evenimentelor din acest an la care au participat, în perioada 24-30 iunie, aproximativ 40.000 – 50.000 de persoane.

 

S-a schimbat dinamica publicului

 

“Până la urmă esența nu o reprezintă cifrele, ci calitatea și simt că, din punct de vedere al calității, am fost pe măsura așteptărilor”, a precizat Zatykó Gyula, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau. De altfel, a menționat Zatykó, festivalul cultural are marele merit de a crea o comunitate în care oamenii se simt bine împreună. 

Pe lângă faptul că nu se vând bilete de intrare și nu se utilizează metode complexe de estimare tehnică, numărul de participanți este greu de estimat și dintr-un motiv explicat de directoarea de program Mihálka Melinda. 

“În timp ce în primii ani concertele de seară erau cele care atrăgeau cea mai mare parte a publicului, în ultimii doi-trei ani s-a schimbat dinamica: acum lumea e prezentă în număr mare în Cetate pe tot parcursul zilei, iar seara cei care preferă muzica cântată la concertul de la scena mare merg acolo, iar cei care preferă să stea la povești cu prietenii rămân în Curtea Palatului Princiar. Acest lucru s-a văzut mai cu seamă în timpul concertelor de sâmbătă (Péterfy Bori & the Love Band și Ocho Macho), când tinerii s-au distrat în fața scenei, iar cei mai în vârstă au povestit, au mâncat și au băut în celelalte locuri amenajate”, a detaliat Mihálka Melinda.

 

A cântat orașul

 

Anul acesta, din 150 de evenimente 27 au fost concerte din mai multe genuri muzicale – muzică ușoară, pop, rock, funk, ska, muzică veche, muzică clasică, muzică populară, muzică lăutărească. O noutate la capitolul muzică a fost reprezentat în acest an de seria de evenimente “Cântă orașul”: în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, timp de opt zile, au avut loc recitaluri diverse (de muzică veche, chitară, cor de copii etc) în diferite puncte din oraș precum Piața Unirii, Parcul Libertății sau strada Republicii. Organizatorii au mulțumit tuturor artiștilor care au participat la recitaluri și concerte și au anunțat că intenționează să continue această inițiativă și anul viitor.  

 

Sumarul în cifre și acțiuni caritabile

 

Asztalos Attila, parte din echipa de organizare, a precizat că în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau 2019 au avut loc peste 150 de evenimente: 35 de concerte și recitaluri, 32 de evenimente pentru familii și copii, 23 de evenimente de păstrare a tradițiilor, 20 prezentări/discuții,  10 expoziții, 11 tururi ghidate în oraș și în Cetate, 6 evenimente sportive, 4 spectacole de dans. 

 

Organizatorul a subliniat faptul că pe parcursul festivalului cultural s-au desfășurat două acțiuni caritabile: în cadrul competiției gastronomice Degustarea aromelor maghiare s-au adunat 5.500 de lei care vor constitui bursa Educație și Creație Vizuală pentru studenții de la Universitatea Creștină Partium, Departamentul de Arte. 

De asemenea, în cadrul concertului Corului Mixt de Tineret Cantemus și al Corului de Băieți Cantemus din Nyíregyháza care a avut loc la Biserica RomanoCatolică Pogorârea Sfântului Spirit din Olosig-Oradea au fost adunate fonduri pentru reabilitarea criptei bisericii. Suma exactă adunată va fi disponibilă în curând (odată cu întoarcerea din concediu a reprezentanților bisericii).

 

În altă ordine de idei, organizatorii s-au declarat foarte mulțumiți și de colaborarea cu orașul înfrățit Debrecen, ai cărui reprezentanți au desfășurat mai multe evenimente în cadrul festivalului. 

 

De asemenea, organizatorii au ținut să mulțumească numeroșilor voluntari care au contribuit la succesul Zilelor Sfântului Ladislau 2019. 

 

Sponsorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau 2019 a fost OTP Bank România.

 

Zilele Sfântului Ladislau 2019 s-au desfășurat între 24 și 30 iunie, în Cetatea Oradea, iar mai multe informații găsiți pe pagina de Facebook Festivalul Zilele Sfântului Ladislau • Oradea, precum și pe websiteul oficial al evenimentului www.zilelesfantuluiladislau.ro.