An de an, o parte importantă a Zilelor Sfântului Ladislau o constituie activitățile de păstrare a tradițiilor desfășurate în Cetatea Oradea.

Anul acesta, în cadrul festivalului va fi construit un stabiliment din secolele IX-X, cu iurte în mărime naturală. De asemenea, vor putea fi urmărite demonstrații de tir cu arcul călare, demonstrații de luptă călare, concursuri și demonstrații de tir cu arcul și de șoimărit călare și multe alte evenimente speciale.

„Pentru noi este o mare onoare să putem participa la acest frumos festival din Oradea, orașul Sfântului Ladislau (…) Cetatea Oradea oferă un ambient pe măsură pentru a arăta măreția strămoșilor noștri și a culturii lor”, a subliniat antropologul Bíró András Zsolt, de la Fundația Turanul Maghiar, organizator principal al Kurultáj, cea mai mare sărbătoare de păstrare a tradițiilor din Europa.

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est

Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

Vineri, 28 iunie

11.00 Vernisaj de expoziție

În iurtele și corturile similare celor din secolul X publicul va putea admira straiele, armele, uneltele utilizate în mod uzual de maghiarii din vechime. De asemenea, spectatorii vor putea asculta cântece vechi și vor putea să-și încerce abilitățile la tras cu arcul.

15.00 Cântece din vechime

16.00 Prezentare de straie și arme, demonstrație de luptă

18.00 Concert cu muzică veche

Sâmbătă, 29 iunie

9.30 Cântece din vechime

10.00 Demonstrație de șoimărit călare și bătălie de nomazi pe cai

Șoimăritul este una dintre moștenirile cele mai vechi ale maghiarimii. Șoimul simbolizează valori care conectează trecutul cu viitorul și transmite putere și armonie celor care îl admiră. Chiar și în zilele noastre, în secolul XXI, el apără în mod natural aeroporturi, precum și stabilimente industriale și agricole împotriva stolurilor de păsări. Maghiarii din vechime vânau călare, cu ajutorul șoimilor, iar azi foarte puțini mai păstrează această tradiție. Cine va vedea pe viu demonstrațiile de șoimărit călare va înțelege de ce șoimul este unul din cele mai importante și mai vechi simboluri ale maghiarimii. Echipe participante: echipa de arcași ai Fundației Publice Turanul Maghiar – Fót, Asociația de Păstrare a Tradițiilor Pusztai Róka, Asociația Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna, șoimarul călare Krekács Zoltán, Asociația Turáni Hagyományéltető – Ceglédbercel, Fehérholló Öskü și echipa de muzică veche.

11.00 Demonstrație de arme și de lupte călare

Luptătorii vor prezenta armele, armurile, tehnicile de luptă din secolul X și vor reconstitui astfel de lupte în confruntări individuale și de grup.

12.00 Demonstrație de luptă pedestră

14.30 Cântece din vechime

15.00 Demonstrație de șoimărit călare și bătălie de nomazi pe cai

17.30 Demonstrație de arme și de lupte călare

18.30 Demonstrație de luptă pedestră

19.00 Concert cu muzică veche

Duminică, 30 iunie

9.30 Cântece din vechime

10.00 Demonstrație de șoimărit călare și bătălie de nomazi pe cai

11.00 Demonstrație de arme și de lupte călare

12.00 Demonstrație de luptă pedestră

14.30 Cântece din vechime

15.00 Demonstrație de șoimărit călare și bătălie de nomazi pe cai

16.00 Demonstrație de arme și de lupte călare

17.00 Demonstrație de luptă pedestră

18.00 Concert cu muzică veche

În pauzele dintre activități doritorii vor avea posibilitatea să-și încerce abilitățile la tir cu arcul.