Acțiuni caritabile, șoimărit călare, colectare selectivă, concerte noi, numeroase evenimente din orașul Debrecen, mai multe expoziții, mai multe activități pentru copii și pentru familii – sunt doar câteva din anunțurile făcute de organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau cu privire la evenimentele interesante din cadrul festivalului cultural care în mod oficial se va desfășura în perioada 24-30 iunie, dar al cărui start are loc, practic, sâmbătă, 22 iunie, în Oradea.
Peste 150 de evenimente diverse vor avea loc în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau 2019.
Noutăți, evenimente ecvestre, colectare selectivă
Și în acest an vor putea fi savurate evenimentele devenite tradiționale în cadrul festivalului: târgul meșteșugăresc – cu aproape 70 de meșteșugari din Bihor, județele vecini, dar și din Ținutul Secuiesc, Ungaria, Transcarpatia, Întâlnirea orădenilor de pretutindeni, evenimente pentru copii și familii, degustări de vin, pălincă și șampanie – aceasta din urmă este o premieră.
An de an, parte importantă a Zilelor Sfântului Ladislau o constituie activitățile de păstrare a tradițiilor desfășurate în Cetatea Oradea. În cadrul festivalului va fi construit un stabiliment din secolele IX-X, cu iurte în mărime naturală. De asemenea, vor putea fi urmărite demonstrații de tir cu arcul călare, demonstrații de luptă călare, concursuri și demonstrații de tir cu arcul și de șoimărit călare. “Pentru noi este o mare onoare să putem participa la acest frumos festival din Oradea, orașul Sfântului Ladislau. Oradea este aproape de sufletul Fundației Turanul Maghiar, iar Cetatea Oradea oferă un ambient pe măsură pentru a arăta măreția strămoșilor noștri și a culturii lor”, a subliniat antropologul Bíró András Zsolt, de la Fundația Turanul Maghiar, organizator principal al Kurultáj, cel mai mare eveniment de păstrare a tradițiilor din Ungaria – colaborator în premieră la festivalul cultural din Oradea.
În cadrul ediției de anul trecut a festivalului, colectarea selectivă a deșeurilor a fost deja implementată cu titlu experimental, dar în acest an se dorește intensifiacarea caracterului eco al evenimentului. Astfel, pe lângă faptul că deșeurile vor fi aruncate în containere diferite, în funcție de material, ambalajul mâncărurilor cumpărate la festival va fi compostabil.
Acțiuni caritabile la festival
Competiția gastronomică “Degustarea aromelor maghiare” a devenit un eveniment tradițional în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau. Nici anul acesta nu va lipsi festinul de arome și, în plus, evenimentul gastronomic va avea și un scop caritabil: oferirea de burse pentru studenții Universității Creștine Partium.
Peste 10 echipe – din Oradea, din regiune, dar și din Ungaria și din Transcarpatia – vor găti mâncărurile lor tradiționale preferate sâmbătă, 29 iunie, începând cu ora 9, în curtea Palatului Princiar din Cetatea Oradea. Ce mâncăruri vor putea fi gustate nu vă dezvăluim încă, dar să știți că vor fi atât supe, cât și felul doi sau desert. Și vom prăji și un purcel de lapte.
Și de această dată doritorii vor putea savura mâncărurile echipelor în schimbul monedelor Sfântul Ladislau. O monedă = 8 lei, două monede = 15 lei, iar trei monede = 20 de lei. Ele vor fi primite de cei interesați în schimbul donațiilor. De asemenea, la fața locului va exista o cutie specială pentru donații.
Sumele adunate vor fi oferite de către organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau, sub motto-ul “Gustul carității”, studenților cu rezultate deosebite de la Universitatea Creștină Partium, Departamentul de Arte, studenți eligibili pentru bursele Educație și Creație Vizuală. Oferirea acestor burse are ca scop participarea studenților la proiecte care acoperă nu doar cadrul universitar, ci se desfășoară în contexte sociale și profesionale mai largi.
Nu în ultimul rând, vă spunem că atât gătitul, cât și mâncatul cu poftă vor fi însoțite de muzică bună. În timpul evenimentului, de la ora 11, vor cânta muzicienii de la Hollóének Hungarica, iar de la ora 13, vă va încânta Orchestra Țigănească Bihari din Debrecen.
Corul Mixt de Tineret Cantemus și Corul de Băieți Cantemus din Nyíregyháza sunt invitați speciali ai Zilelor Sfântului Ladislau 2019 și vor cânta marți, 25 iunie, de la ora 19, la Biserica Romano-Catolică Pogorârea Sfântului Spirit din Olosig-Oradea.
Intrarea la concert este gratuită, dar sunt încurajate donațiile la fața locului, donații care vor fi direcționate spre reabilitarea criptei Bisericii Romano-Catolice Pogorârea Sfântului Spirit din Olosig.
Și Debrecenul se mută în Cetatea Oradea
Față de edițiile anterioare, prezența orașului Debrecen, înfrățit cu Oradea, va deveni mai puternică la Zilele Sfântului Ladislau 2019.
„Considerăm că este foarte importantă colaborarea dintre cele două orașe – e vorba de două orașe care au legături economice, culturale, educaționale”, a declarat Komolay Szabolcs, viceprimarul Debrecenului reponsabil cu domeniul cultural.
Deoarece cultura are şi instrumente prin care pot fi depăşite barierele lingvistice, viceprimarul a precizat că Debrecen dorește să fie prezent la festival în primul rând, prin artă plastică şi prin evenimente muzicale.
În 26 iunie va urca pe scena din Cetatea Oradea Orchestra Kodály a Filarmonicii din Debrecen, în 30 iunie, în Curtea Palatului Princiar, Ansamblul Hajdú din Debrecen va susține un spectacol, dar vor sosi la Oradea și Debrecen Dixieland Jazz Band, iar Muzeul Déri își va “muta” temporar în Cetate festivalul de turtă dulce, va fi vernisată o expoziție cu lucrările studenților Departamentului de Arhitectură al Universității din Debrecen – lucrări ce au legătură cu Oradea și, nu în ultimul rând, vor exista activități ale Punctului Poveștilor Populare din cadrul Centrului Cultural Debrecen. De asemenea, la Muzeul Orașului Oradea, vor putea fi admirate și două expoziții permanente având legături cu orașul Debrecen.
Concerte diverse – încă de miercuri
În weekendul principal al festivalului – 28-30 iunie, în Cetatea Oradea vor concerta:
formația Csík – cu invitații Lovasi András (Kispál és a Borz, Kiscsillag) și Karácsony János (chitaristul legendarei trupe LGT) – vineri, 28 iunie, ora 21:00, Péterfy Bori & Love Band – sâmbătă, 29 iunie, ora 19:30, starurile Neoton Família – duminică, 30 iunie, ora 21:00, Ocho Macho – sâmbătă, 29 iunie, ora 21:30, Vintage Dolls – duminică, 30 iunie, ora 20:00, formația Alma – duminică, 30 iunie, ora 18:00, trupa Misztrál – sâmbătă, 29 iunie, ora 17:00.
De altfel, concertele în Cetate vor avea loc începând de miercuri, 26 iunie – o altă noutate a acestei ediții.
Zilele Sfântului Ladislau în cifre
• peste 150 de evenimente
• 27 de concerte – muzică ușoară – pop, rock, ska, punk etc, muzică veche, muzică clasică, muzică populară, muzică lăutărească
• 32 de evenimente pentru copii și familii
• 23 de evenimente de păstrare a tradițiilor organizate de Kurultáj, Ungaria
• 10 expoziții, dintre care una înglobează 6 alte expoziții
• 11 tururi ghidate în Cetate și în oraș
• 6 activități sportive
• 4 spectacole de dans
Mai multe informații despre festival puteți afla de pe websiteul oficial al festivalului – www.zilelesfantuluiladislau.ro și de pe pagina de Facebook Festivalul Zilele Sfântului Ladislau • Oradea.
Sponsorul oficial al Zilelor Sfântului Ladislau 2019 este OTP Bank România.